Цени на изкупуване на пластмаса

Ecoskrap.com предлага решения за отпадъци от нерециклируеми пластмаси, като PVC, многослойни материали, ламинирани фолиа и др.

  • Цени на пластмаса: 0.33 лв.
  • Цени на PET бутилки: 0.22 лв.

За повече информация може да се обадите на следните телефони: 0884728285 / 0887433534

Видове пластмаси, които изкупуваме от Ecoskrap.com

  • Бутилки PET (полиетилен терефталат), сортирани по цвят или смесени
  • HDPE (полиетилен с висока плътност) пластмаса
  • LDPE (полиетилен с ниска плътност) пластмаса
  • PP (полипропиленови).

Изпратете запитване

Първото име е достатъчно
Въведете телефонен номер, за да може да се свържем с вас в най-кратък срок.
Изпратете Вашето съобщение и ще се опитаме да Ви отговорим до 48 часа.

Изкупуване на пластмаса

Пластмасовите отпадъци обикновено се генерират от използвани опаковки, разглобяване на превозни средства, разглобяване на електрическо електронно оборудване, изрезки и бракувани партиди от различни индустрии и др. Обикновено смесените и многослойни пластмаси няма начин да бъдат рециклирани и трябва да бъдат изхвърлени.

Пластмасовите полимери са един от най-широко използваните материали в света и се изискват значителни усилия за тяхната обработка и рециклиране. Независимо от това, рециклирането на пластмаси става все по-важен сектор на рециклирането, тъй като те могат да бъдат преобразувани в нови продукти и да се намали използването на нефтените ресурси.

Най-забележителната причина за това е, че процесът на рециклиране на пластмаси е значително по-сложен в сравнение с други материали. Това се дължи на това, че пластмасите се състоят от различни полимерни материали, които трябва да бъдат разделени и обработени по различен начин.

Този факт, заедно с липсата на инфраструктура за рециклиране на пластмаси, води до трудности в рециклирането на пластмасови отпадъци и поражда сериозни екологични проблеми. Сред тях е и траен проблем на пластмасовите пазарски торбички и глобалното предизвикателство на „океанската“ пластмаса.

Въпреки тези проблеми, вземането на мерки като увеличаване на съзнанието и инвестиране в инфраструктура за рециклиране на пластмаси може да помогне за намаляване на вредното въздействие на пластмасовите отпадъци върху околната среда и да насърчи устойчиво използване на ресурсите.

Пластмасата е навсякъде около нас

пластмасаЕжедневието ни е пълно с пластмаса – чаши за кафе и други напитки, сламки, различни бутилки и кофички, хранителни опаковки, найлонови торбички за пазаруване, мебели за дома, автомобилен интериор, оборудване във всяка сфера на човешката дейност.

Трудно е да се изброи цялата пластмаса около нас – има повече от 10 000 вида пластмаси, използвани за направата на различни продукти. Повече от 260 милиона тона пластмаса се произвеждат в света годишно. Рано или късно това чудовищно количество се превръща в безполезен отпадък. Може да бъде заровен в сметището, изгорен или рециклиран. Важно е какъв метод ще се използва.

Какво означава рециклиране на пластмаса

Рециклирането на пластмаса означава обработка на пластмасови отпадъци с цел получаване на материал, който може да се използва за ново производство на пластмасови продукти. Така се избягва използването на суровини като въглища, газ или суров бензин за производството му и се пестят природни ресурси.

Преди да обсъдим рециклирането на пластмаса, трябва да разгледаме някои характеристики на този материал. За разлика от металите например пластмасата не запазва свойствата си, когато се обработва за втора употреба и качеството й се влошава.

Рециклираният пластмасов материал не може да се използва за производството на същите продукти, които са били рециклирани. 

Пластмасата, получена например от рециклиране на бутилки, не може да се използва за повторно производство на бутилки. Това, което може да се направи, са хранителни опаковки, които по-късно да се използват за производство на тръби. Освен това пластмасата има определен срок на експлоатация в зависимост от това какви продукти са направени от нея.

Етапи на рециклиране на пластмаса

изкупуване на пластмаса

Първият етап от процеса на рециклиране на пластмаса е сортирането на отпадъците. Това се налага поради разнообразието на пластмасите според тяхната структура и състав. Ако се смесят различни видове, свойствата на новите продукти ще се различават и качеството ще се влоши.

Екструзията е процес на получаване на хомогенна смес чрез затопляне и поставяне на еластичния материал в специална матрица, която го превръща в ивици. След охлаждането им на водна баня, те се правят на палети за ново производство чрез процеса на палетизиране.

Формоването е по-сложен процес, включващ различни технологии. Най-общо той използва свойството на пластмасата да става еластична при нагряване и твърда при охлаждане. Въпреки това се използват различни техники.